Hese stem, hoe kom ik er van af?

Ik heb een hese stem.

Een hese stem betekent dat je stembanden niet sluiten. Bijvoorbeeld doordat er knobbeltjes op zitten, of doordat ze te gespannen zijn.  Je stembanden zitten in je strottenhoofd in je hals. Ze trillen door de lucht die er langs gaat als je uitademt, geholpen door vele kleine spiertjes en zenuwen. Als je met teveel spanning praat, schreeuwt of zingt, raken de stembanden overspannen of geïrriteerd. Dan krijg je een hese stem. Of keelpijn, of een vermoeid gevoel in je hals.

Hese stem, hoe kom ik er van af 1

Logopedie oefeningen helpen bij het vinden van een goede en ontspannen manier van je stem gebruiken bij praten, zingen en roepen. Ook een goede houding en ontspannen manier van ademen (in je buik) zijn belangrijk.

Zien hoe de stem werkt?

Ademhaling.

Geen stem zonder adem. Bij een hese stem hoort meestal een gespannen manier van ademhalen.

Je adembeweging verandert mee met hoe je bent, ontspannen of zenuwachtig, enthousiast of down. Ook gewoonte speelt een rol.

Met logopedie oefeningen leer je je adem te ontspannen. Dat doe je door je lichaam te ontspannen. Je leert ook je ademspieren te versterken met oefeningen. En je leert hoe je je adem efficiënt kunt gebruiken voor je stem, zodat je hese stem weer helder wordt.

Stemtherapie

Hese stem, hoe kom ik er van af 2

Marja Jager heeft veel ervaring in het werken met mensen met adem- en stemklachten. Zij heeft een heel arsenaal van ontspannings-, adem- en stemoefeningen tot haar beschikking. Omdat ieder mens en elk stemprobleem weer net even anders is. Ook gebruikt ze audio en video, en technieken als de manuele larynxmanipulatie. Dat is een soort massage van de spiertjes rond het strottenhoofd, die ontspannend werkt. (larynx betekent: strottenhoofd)

 

Ademhaling bij zingen.

Voor het zingen kun je je “ademsteun” gebruiken. Dat is een continu aangespannen veerkracht in je borstkas. Daardoor blijft je middenrif laag. Er is veel resonansruimte in je borstkas, en een ontspannen stand van je strottenhoofd. Je stem heeft zo optimale bewegingsvrijheid voor het zingen.

Als je bij het zingen teveel drukt op je stem of op je keel of je adem, kun je een hese stem krijgen.

Zien hoe de stem werkt?