Presentatie

Logopediepraktijk Weerklank Utrecht gaat eind december 2018 sluiten. Marja Jager neemt geen nieuwe cliënten meer aan.

Presentatie geven.

Vrijwel iedereen geeft wel eens een presentatie. Het publiek wil graag een spreker met een boeiend en duidelijk verhaal, dat ook leuk is om naar te kijken.

Presentatie 1

Word je slecht verstaan omdat je onduidelijk en te snel praat? Vinden mensen je presentatie niet boeiend omdat je te zacht praat of monotoon? Dat kan heel vervelend zijn.  Maar, duidelijker, rustiger, levendiger spreken is te leren. Met logopedie-oefeningen kun je leren je stem en spreken te verbeteren. En, een presentatie is een voorstelling. Je daarin op je gemak voelen en ermee leren spelen geeft veel plezier.

Wat is presentatie-angst.

Zenuwachtig zijn voor een optreden is normaal. De meeste mensen die voor publiek spreken vinden dat spannend. Maar als je teveel last van angst hebt, kan dat je presentatie bederven of je sollicitatie laten mislukken, Teveel zenuwen kunnen je tentamenresultaat omlaag halen. En het is erg vervelend om te erg tegen presentatie op te zien. Het helpt om daar iets mee te doen.

Podium- of presentatieangst heeft vaak te maken met een gewone menselijke angst. Bijvoorbeeld om fouten te maken. Of om als niet goed beoordeeld te worden, of om niet aardig gevonden te worden. Het helpt om de angst te leren kennen, te accepteren en er bewust mee om te gaan. Marja heeft daar veel ervaring mee.

Presentatie-angst geeft vaak klachten. Bijvoorbeeld spanning, hyperventilatie, slecht verstaanbaar spreken, of een trillende stem. Daarom valt het onder logopedie.

Logopedie bij presentatie-angst.

Bij logopedie oefen je de basis van de presentatie, afgestemd op wat jij nodig hebt. Stevig staan, ontspannen, ademconcentratie, goed stemgebruik, rustig en duidelijk spreken. Dat maakt dat het presenteren gaandeweg gemakkelijker gaat. En je leert zo om te gaan met je zenuwen dat je echt een goede presentatie kunt geven.

Presentatie 2

 

Hier vind je tips voor presentatieangst. Tips werken goed als je ze regelmatig oefent.

 

Presentatietraining op maat.

Marja Jager kan een presentatietraining op maat verzorgen, bijvoorbeeld voor jouw team. Met een groep van 8 tot 10 deelnemers is er voldoende individuele aandacht en publiek. Er wordt veel geoefend en er is ruimte voor ieders eigen inbreng.

Waar werken we aan in een presentatietraining?

  • Hoe kom je sterk en overtuigend over? Met beide benen op de grond staan.
  • Hoe ben je zelfbewust aanwezig? Ademontspanning en concentratie.
  • Hoe ga je om met fouten maken  en met zenuwen?
  • Contact met het publiek: kijken en aangekeken worden; reageren.
  • Stemgebruik zonder keelpijn of heesheid.
  • Verstaanbaar spreken: goed articuleren, timing, pauzes.
  • Intonaties en spreektempo, passend bij de situatie.
  • Verhaal voorlezen of vertellen.
  • Hoe pas je je aan aan een moeilijke ruimte en en achtergrondlawaai.
  • Hoe praat je tegen grote groepen, slechthorenden, onrustig publiek?
  • Spreken en gebruik van PowerPoint.
  • Microfoongebruik.

Einddoel: Applaus!