Spraak verbeteren, kan dat?

Praat je onduidelijk? Zeggen anderen regelmatig: wat zeg je? Praat je te snel? Dan kun je je spraak verbeteren.

Spraak verbeteren, hoe doe je dat?

De spiertjes in je tong, je lippen, je onderkaak en je gehemelte maken de spraakklanken.

Probeer eens uit: als je het woord OP langzaam uitspreekt, gebruik je duidelijk je lippen. Kijk maar: Spraak verbeteren, kan dat 1             Spraak verbeteren, kan dat 2

Als je heel langzaam het woord AS zegt, zie je dit:      Spraak verbeteren, kan dat 3            Spraak verbeteren, kan dat 4

En bij het woord EL zie je goed wat je tong doet:

Spraak verbeteren, kan dat 5            Spraak verbeteren, kan dat 6

Anderen kunnen je goed verstaan als ze aan je mond kunnen zien wat je zegt. Als er bij het praten aan jouw mond bijna geen beweging te zien is, praat je binnensmonds. Ook als je te snel praat  is er te weinig beweging te zien aan je mond.

Beugel.

Kinderen of volwassenen die een beugel hebben, hebben meestal ook de logopedist nodig. Vaak geeft hun tong bij slikken, en ook als de mond in rust is, teveel druk tegen de voortanden. Daardoor is de stand van de tanden veranderd. Ze staan te ver naar voren. Ook bij het praten is dat het geval. Vooral bij de T en de S hoor en zie je dat de tong tegen de tanden of er tussendoor komt. Dat wordt lispelen of ook wel slissen genoemd. Bij de S, de T, D, L en N hoort je tongpunt achter de boventanden te blijven en niet er tegenaan.

spraak verbeteren, kan dat 7

Duidelijk spreken? Logopedie.

Marja Jager heeft veel ervaring met het werken met mensen met allerlei klachten over hun spreken. Ze heeft een grote hoeveelheid oefeningen tot haar beschikking om mee te werken. Je leert dan beter te voelen wat de spiertjes in je mond doen en ze actiever te gebruiken. Zo kun je je spraak verbeteren. Je moet er wel voor oefenen, maar dan wordt het echt een nieuwe gewoonte.

Ook als je een beugel hebt of krijgt, leer je door logopedie je tong zo te gebruiken met slikken, met praten en in rust dat die niet meer tegen de voortanden duwt.

NT2: Nederlands als tweede taal.

Is Nederlands je 2e taal, dan kan de uitspraak moeilijkheden opleveren. Met logopedie kan je je spraak verbeteren.

Als er een duidelijke reden is voor je uitspraakmoeilijkheden, zoals slechthorendheid, te snel of onduidelijk spreken of een probleem met de mondmotoriek, dan wordt logopedie vergoed door de zorgverzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als je het spreekprobleem ook in je moedertaal hebt.

Heb je moeilijkheden met de uitspraak van het Nederlands, vraag altijd de logopedist om advies.