Schorre stem, verkouden en pijn in je keel

Als je verkouden bent en je hebt pijn in je keel bij slikken en bij praten, heb je waarschijnlijk keelontsteking. Iedereen krijgt er weleens mee te maken. Je hebt dan vaak ook een schorre stem die extra kwetsbaar is voor overbelasting.

Schorre stem, verkouden en pijn in je keel 1

Hoe kom ik aan die schorre stem?

Als je keelontsteking hebt, is het slijmvlies van je keel en je stembanden een rood en gezwollen. Daardoor heb je een schorre stem die soms lager klinkt dan normaal. Je keel en stembanden zijn pijnlijk. Bij een keelontsteking is het erg belangrijk je stem niet te forceren door toch te proberen hard te praten of je schorre stem helder te laten klinken. Het drukken op de stem maakt dat het weefsel van de stembanden extra geïrriteerd wordt. Daardoor kan de keelontsteking chronisch worden. Het kan dan weken of maanden duren voor je stem weer helemaal goed is.

Vooral als je je stem voor je werk of in andere activiteiten veel nodig hebt, of als je zingt, geef jezelf en je stem rust, zolang je nog verkouden bent. Of zolang je stem gevoelig is en snel overbelast.

Stemrust

Een paar dagen of een week stemrust, hoe doe je dat? In de eerste plaats door zelf rust te nemen, zodat je lichaam kan herstellen van de verkoudheid. Hou je warm. Ga op tijd naar bed, want tijdens je slaap herstelt je lichaam. En verder:

Schorre stem, verkouden en pijn in je keel 2

  • Ontspan je zoveel mogelijk, vooral je schouders, je nek, je kaak. Laat vaak je adembeweging naar je buik zakken. Vermijd spanningen als het kan.
  • Eet en drink gezond en lekker maar niet teveel, zorg voor voldoende vitamines. Drink min.1,5 liter water per dag. Vermijd melkproducten, want die maken slijm aan. Dat kan het hoesten verergeren.
  • Vermijd rokerige ruimtes. Rook niet!!
  • Schraap je keel niet! Dat schuurt en irriteert je keel en je stembanden.
  • Vul niet al je tijd met pc, smartphone en tv, dat maakt dat je zogezegd, in je hoofd gaat zitten en geeft ongemerkt veel spanning in je nek, schouders en dus in je strottenhoofd. Het vermindert je vitaliteit en daarmee het zelfherstellend vermogen van je lichaam.
  • Praat zo weinig mogelijk. En als je je stem gebruikt, praat dan rustig. Articuleer duidelijk om je goed verstaanbaar te maken.

Keelontsteking, hoe ontstaat dat?

Hier staat een filmpje over hoe keelontsteking kan ontstaan en wat je eraan kunt doen.

Beterschap!